bca15533-06d1-41a0-90a1-4100fd30bad6_thumb1024

Maestro Crescendo Hengelo

Petra Eland is Maestro van Crescendo Hengelo

HENGELO – Vijf bekende Hengeloërs hadden ‘ja’ gezegd; zij wilden wel meedoen aan ‘Maestro van Hengelo’. Muziekvereniging Crescendo Hengelo schreef deze wedstrijd uit, voor een concertavond zaterdag 28 september in Sporthal de Kamp in Hengelo, gepresenteerd door Angelique Krüger. Dirigent Willy Beudel stond zijn plaats voor het orkest af aan oud-leerkracht Jan Rhebergen, Elise Wiendels-Hermans van de schoenenwinkel, Ali Luesink van de Crescendo supportersgroep, Petra Eland van de Plus supermarkt en voormalig gemeentesecretaris Jaap van Gijssel. Na elk een klassiek- en populair werk te hebben gedirigeerd, ging de jury: burgemeester Marianne Besselink, dirigent Johan JaFcobsen en muziekdocent Mark Golub, in beraad. Unaniem waren ze in hun uiteindelijke keuze. De ‘Maestro van Hengelo’ is Petra Eland.

Door Liesbeth Spaansen

Vele voorbereidingen gingen aan deze speciale concertavond vooraf. De toch onervaren dirigenten moesten alles leren van het vak, vroegen zich voortdurend af waar ze toch aan begonnen waren, maar oefenden ondertussen thuis stug door. De avond was naar het format van het televisieprogramma, waar kijkers de kandidaten elke week beter leren kennen. Dat kon deze avond niet en daarom werden voorafgaand aan de optredens filmpjes op de grote schermen getoond, waarop te zien is dat de maestro’s theorie en praktijkles krijgen van dirigent Willy Beudel.

Angelique Krüger zorgde voor de presentatie van de avond en zij heette de meer dan 400 muziekliefhebbers en supporters van de deelnemers in de zaal welkom. Ze stelde het harmonieorkest Crescendo, dirigent Willy Beudel en de juryleden burgemeester Marianne Besselink, dirigent Johan Jacobsen en muziekdocent Mark Golub voor.

Crescendo opende het concert met een passende nummer: ‘Maestro’ van componist Hans Zimmer. Willy Beudel benadrukte vervolgens nogmaals dat de deelnemers geen kennis hadden van dirigeren. “Ze kunnen geen partituren lezen en moeten dus horen hoe ze het muziekstuk aan gaan pakken. Voor de musici is het ook lastig om met onervaren dirigenten te werken.” Burgemeester Marianne Besselink kan dit uit ervaring beamen. “Maar het is een geweldige ervaring voor de maestro’s. Ik let vooral op of ze genieten en of de muzikanten luisteren naar de baton.”

Door loting werd bepaald welke stukken de maestro’s mochten dirigeren. Jan Rhebergen beet het spits af met ‘Bolero’ van Ravel, voor deze avond ingekort van de oorspronkelijke vijftien minuten naar vijf. Elise Wiendels-Hermans sloeg de baton met het uptempo ‘Feeling Good’, geschreven voor een musical door Leslie Bricusse. De ‘Triomfmars’ uit de opera Aida van componist Verdi lag voor Ali Luesink op de lezenaar. Petra Eland stond ervoor de wereldhit ‘Despacito’ van zanger Luis Fonsi te dirigeren en de ‘Second Waltz’ van Dmitri Sjostakovitsj, in een uitvoering van André Rieu was het slotstuk voor de pauze, gedirigeerd door Jaap van Gijssel.

Het eerste deel zat er voor de kandidaten op en ze waren opgelucht dat het goed was gegaan. In de pauze kwamen de eerste complimenten hen al tegemoet. Voormalig dirigent en nu euphoniumspeler Hans Kraxner was duidelijk na de vraag of dirigeren moeilijk is. “Dirigeren is topsport”, was zijn antwoord.

Het orkest bracht ‘The Legend Of Maracaibo’ van José Alberto Pina met verve, waarna Willy Beudel plaats maakte voor een tweede ronde met de maestro’s. Ali dirigeerde ‘The Lazy Song’ van Bruno Mars in een arrangement van Jos Pijnappel. Petra ging klassiek met het slavenkoor ‘Va, pensiero’ van Verdi, waarna Jaap ‘Uptown Funk’ dirigeerde van Bruno Mars en Mark Ronson. Elise kreeg de ‘William Tell March’, van Rossini bewerkt door Robert Allmend op de lezenaar en ‘Can’t stop the Feeling’ van Justin Timberlake was een mooi slotstuk voor Jan.

De jury ging in beraad, de maestro’s konden niet anders dan afwachten. “Ik wil Crescendo bedanken voor deze avond, want het was toch wel heel leuk”, aldus Elise. Ali was trots. “Ik heb iets gedaan wat ik nooit heb gedaan.” Ook Jaap is trots en geeft complimenten aan de harmonie: “Dit is een geweldige belevenis. Wat er uit zo’n orkest komt, ongekend!” De slotsom van de vijf maestro’s was dat “tegelijk beginnen en eindigen” toch het moeilijks is.

Na een gedragen ‘Innuendo’ van Freddie Mercury onder leiding van Willy Beudel was het wachten op de jury. De deelnemers kregen een oorkonde en bloemen. “We waren het unaniem met elkaar eens, dus het was makkelijk”, aldus dirigent Johan Jacobsen tot slot. “We zijn trots op hoe jullie het gedaan hebben.”

Johan gaf over elke maestro een positief commentaar, op alfabetische volgorde: Ali maakte goed contact en de jury was onder de indruk van haar overgangen. Elise had een geweldige uitstraling en een mooie ronde slag. De beleving van Jaap was mooi, hij maakte verschil tussen verschillende passages. Jan ging er voor, had een duidelijke slag en kreeg complimenten over zijn optreden. Petra had volgens de jury een geweldige uitstraling, maar vooral een goede afslag.

Daarna sprak hij namens de jury uit: “Deze kandidaat had het orkest in de hand en liet zelfs dynamiek zien, en ondanks een schoonheidsfoutje aan het einde van het stuk is Petra Eland de ‘Maestro van Hengelo'”. Burgemeester Besselink feliciteerde Petra en overhandigde de gouden baton, waarmee zij het slotstuk van het concert mocht dirigeren. Ze koos voor ‘Desposito’.

Dirigent Willy Beudel bekent dat hij het eerst moeilijk vond zijn orkest aan vijf onervaren dirigenten over te dragen. “Dat komt omdat je dan aan de zijlijn zit en niet kunt ingrijpen.” Hij lacht, want het resultaat mocht er zijn. “Een avond als deze biedt ook mogelijkheden om ander publiek te bereiken.”

De nieuwe ‘Maestro van Hengelo’ kreeg felicitaties en complimenten. “Ik vind het een hele eer! Ik had het niet verwacht, want ik vond het moeilijk. Ik heb wel gevoel voor ritme en muziek, maar ik kan geen noten lezen. Na het eerste muziekstuk bedacht ik: ‘ik ga ook genieten'”, aldus een blije Petra Eland.

 

Persberichten: 

Maestro Hengelo komt er aan!

Jan Rhebergen

Elise Wiendels – Hermans

Jaap van Gijssel

Ali Leusink

Petra Eland

Juryleden

Angelique Kruger

Petra Eland is Maestro van Crescendo Hengelo

Maestro Petra trakteert

Gelderlander: Generale repetitie

Gelderlander: Petra Eland is de maestro van Hengelo