Wie zijn wij?

Muziekvereniging Crescendo

Crescendo is een eigentijdse muziekvereniging die het plezier van muziek maken, speelkwaliteit, omkijken naar elkaar en gezelligheid hoog in het vaandel heeft staan. Een vereniging die iedereen – jong of minder jong, beginnend of gevorderd – de gelegenheid wil bieden om muziek te (leren) maken. En vooral ook een vereniging ook die zich inzet om muziek te laten klinken in het dorp

De harmonie

Het harmonieorkest van Crescendo telt een kleine 40 muzikanten: enthousiaste, gevorderde hout- en koperblazers en slagwerkers. Het orkest staat onder leiding van dirigent Willy Beudel .

Het orkest speelt een repertoire dat varieert van licht-klassieke tot bekende popmuziek. Dit is ook terug te zien en horen in de variatie aan concerten die we jaarlijks organiseren. Het streven is om ieder concert tot een belevenis te maken.  In het verleden kwamen thema’s aan bod als Sagen & Legenden en Filmmuziek, maar ook organiseerde Crescendo het Bronckhorster Bevrijdingsbal en een Maestro competitie met lokale beroemdheden. Daarnaast verleent het orkest regelmatig haar medewerking aan festiviteiten in het dorp zoals Koningsdag, kerkdiensten, kermisoptochten en de Hengelose zwem- en wandelvierdaagsen.

De leden van het harmonieorkest beheersen allen minimaal het speelniveau van het landelijk A-niveau. Eens in de vier jaar komt het orkest uit in de 3e divisie van het concertconcours van de MBGF. Het concours is altijd een mooi moment om toe te werken naar het behoud van dit niveau.

Kleintje Crescendo

Mogen we u voorstellen: Kleintje Crescendo, het sfeerorkest van onze vereniging. Het bestaat uit een aantal leden van het harmonieorkest en wordt regelmatig ingehuurd om allerlei evenementen, feestjes en bijeenkomsten te voorzien van een vrolijke muzikale noot. Het repertoire bestaat uit ‘evergreens’, liedjes die iedereen wel kent en kan meezingen. Liedjes die in de top 2000 voorbij blijven komen – en ook recentere nummers.

Heeft u zelf een activiteit waar Kleintje Crescendo een vrolijke noot zou kunnen brengen? Neem dan contact op met secretariaat@crescendohengelo.nl  Duur en verdere wensen voor het optreden zijn in overleg, als richtbedrag houden we voor een optreden van zo’n 2 uur een bijdrage aan van 150 euro.

opleidingstraject

Wij zijn een eigentijdse muziekvereniging die het plezier van muziek maken, een goede speelkwaliteit, warme gezelligheid en het omkijken naar elkaar hoog in het vaandel heeft staan.

Een vereniging die iedereen – jong of minder jong, beginnend of gevorderd – de gelegenheid wil bieden om muziek te maken. En vooral ook te léren maken, want wij bieden leerlingen een doorlopende leerlijn van ‘Spelen met muziek’ tot het beginnersorkest en ook de landelijke muziekdiploma’s.

Want muziek maken is leuk, samen spelen nog leuker en optreden voor een enthousiast publiek het allerleukst. Want wij zetten ons ook in om muziek te laten klinken in het dorp.

Dickens orkest

Crescendo heeft ook een Dickens orkest. Geheel in stijl gekleed spelen zij passende nummers zoals ‘God rest ye merry gentleman’ , ‘Jingle bells’ en ‘Hark the herald angels sing’.


Heeft u een activiteit waaraan het Dickens orkest een sfeervolle bijdrage zou kunnen leveren? Vul dan het formulier in via onderstaande button. De duur en verdere wensen voor het optreden zijn in overleg, als richtbedrag houden we voor een optreden van zo’n 2 uur een bijdrage aan van 150 euro.

De supporters

Onze supportersgroep bestaat uit een aantal zeer actieve vrijwilligers die zich tot doel stelt om met verschillende acties geld in het laatje brengen voor de vereniging. Deze groep is opgericht op 30 december 1975 en staat dus inmiddels al bijna 50 jaar voor de vereniging klaar.

Zeer bekend is de verkoop van wafels vanuit de eigen bakwagen tijdens markten e.d.. De ‘wafels van Crescendo’ zijn inmiddels een begrip in en om Hengelo. Ook de jaarlijkse Amaryllisbollen verkoopactie is een bekende en goed lopende actie. Daarnaast verrichten supporters verschillende hand- en spandiensten bij muzikale activiteiten.

Versterking van onze supportersgroep is altijd welkom. Vindt u het leuk om uw handen uit de mouwen te steken voor Crescendo?  Word dan supporter!

Wilt u meer informatie of u aanmelden als supporter, neem dan contact op met  Ali Luesink (0575-467467). Of stuur een bericht

Wafelkraam

De wafelkraam van Crescendo is een begrip in Hengelo en omstreken. De supporters bakken de overheerlijke wafels ter plekke, dus verser kunt u ze niet krijgen!

Zin in een wafel? De wafelkraam is hoogstwaarschijnlijk aanwezig op de volgende evenementen: Koningsdag, kermismarkt enz.

Heeft u een evenement waarvan u vindt dat de wafelkraam er niet mag ontbreken, dan kunt u contact opnemen met Ali Luesink via onderstaande buttons

De historie

De ‘Christelijke Muziekvereniging Crescendo te Hengelo Gld.’ werd als fanfare opgericht op 17 juni 1935. Er waren toen 37 (uitsluitend mannelijke!) leden. Nadat het bestuur met ingezameld geld de nodige instrumenten had aangeschaft kon twee maanden later de eerste repetitie plaatsvinden. Repetitieruimte was het toenmalige verenigingslokaal achter de christelijke school aan de Raadhuisstraat. De eerste officiële uitvoering volgde op 17 december 1936. Met de toevoeging van drie klarinetten, ruim twee jaar na de oprichting, ging Crescendo verder als harmonieorkest. In 1939 nam Crescendo voor het eerst deel aan een (mars-)concours.


Het dirigeren gebeurde aanvankelijk pro deo, maar na een aantal jaar werd de vergoeding vastgesteld op fl. 1,25 per avond. De contributie voor de muzikanten bedroeg per avond fl. 0,10, bij verzuim kon een boete worden opgelegd van f 0,15. In de loop der jaren volgden verschillende dirigenten elkaar op. Het meest in het oog springend waren /zijn Anton Garritsen (1938-43 en 1946-’69), Hans Kraxner (1973-’96) en Willie Beudel (1996-heden). De opleiding van de muzikanten werd lange tijd verzorgd door de dirigent of door orkestleden. Tegenwoordig gebeurt dit door vakdocenten.

 

Slagwerkgroep
In 1974 besloot men om binnen de vereniging een drumband op te richten. Tot dan toe moest bij optochten steeds een drumband van een andere vereniging voor het orkest uit lopen. Jan Hilferink was de eerste instructeur en hij begon dat jaar met 16 leerlingen. In de loop der jaren werden ook een aantal lyra’s toegevoegd, later gevolgd door xylofoons en een marimba. Door sterk teruglopende belangstelling heeft het bestuur in 2017 moeten besluiten om de slagwerkgroep op te heffen.

Pieten orkest

Ook de Pieten van Sinterklaas zijn behoorlijk muzikaal. Daarom stellen we graag onze muziekinstrumenten ter beschikking zodat de Pieten in de tijd voor Sinterklaasavond de omgeving kunnen opvrolijken met gezellige Sinterklaasliedjes. Wilt u graag dat het Pietenorkest bij uw vereniging, bedrijf of feestje langskomt? Neem dan contact op